Historie

De Villa De Halve Maan aan de Beukenlaan heeft de SAM publieksprijs 2016 gewonnen.

SAM (Stichting Apeldoornse Monumenten) is opgericht in 1987 en tracht meer begrip te kweken voor de waarde van bouwhistorisch erfgoed en de omgeving daarvan. 

Om eigenaren aan te moedigen hun monumenten zo fraai en authentiek mogelijk te laten schitteren in het Apeldoornse stadsbeeld, looft de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) elke twee jaar de SAM-Prijs uit. Werd in het verleden de winnaar van deze prestigieuze prijs bepaald door een vakjury, vanaf de editie 2015 bepaalt het publiek de winnaar van de prijs, die daarom is omgedoopt in SAM-Publieksprijs.

Bij graafwerkzaamheden bij de aanleg van een pad naar De Staart in de Apenheul kwam een zwaar verroeste stalen munitiekist met gereedschappen, granaatkokers en enkele onderdelen van een Willy's jeep boven water.

Onze wijk Berg en Bos is gelegen op de stuwwal van de Veluwe. Deze droge grond wordt al van ver voor onze jaartelling gebruikt voor  woonplekken van mensen. Grafheuvels zijn daar een restant van

--- een stukje geschiedenis ---

81-jarige licht Berg en Bos nogmaals uit met boek

Overleg in het Bos van de burgemeester (1920). Boswachter Jan Verschuur (met pet) bespreekt met landschapsarchitect K.C. van Nes een tekening. Burgemeester Roosmale Nepveu kijkt kritisch toe. Onduidelijk is wie de man met hoed en snor is, zo ook wat de inhoud is van de fles die hij toont in de binnenkant van z'n jas. (foto Archief Bas Hageman)